Is een Webshop gevaarlijk of betrouwbaar?


Recente studies van Comeos toonden aan dat Belg steeds meer online winkelt. Maar liefst 45% van  de hele Belgische bevolking zou in 2012 online aankopen gedaan hebben. Van kleding & schoenen, tot reizen, sieraden en andere luxegoederen: het aanbod van online producten is gigantisch. Maar hoe veilig zijn onze webshops? En hoe kan je de betrouwbaarheid van een webwinkel inschatten?

Het was vroeger een droom van alle fashionliefhebbers: je keuze kunnen maken uit tientallen winkels zonder je fysiek naar elke plaats te hoeven te begeven. Consumenten kunnen sinds de komst van e-commerce online kleren, schoenen en accessoires winkelen uit verschillende uithoeken van de wereld shoppen. Een aantal zaken die je moet afwegen tijdens het online shoppen:

  • Bekijk de link van de webshop die je bezoekt. Links als Ebay.com & Amazon.com zijn te betrouwen. Deze spelers verrichten dagelijks miljoenen transacties over de hele wereld en kunnen zich dus een hiaat qua betrouwbaarheid niet permitteren, hetzelfde geldt voor sites als Bol.com of Zalando en andere grote namen. Let op voor kleinere, verdacht uitziende webwinkels. Een kleine horlogewebshop, of webwinkel die als ‘Amazoon.com’ in plaats van ‘Amazon.com’ door het leven gaat. Ook urls met veel cijfers, vreemde tekens en dergelijke vermijdt je best.

  • Samenhangend met de bovenstaande tip: gaat het om een grote webshop of regionale webshop? Met een internationale webshop die zich op verschillende landen concentreert en beschikt over filialen op verschillende plaatsen, heb je doorsnee minder kans op fraude.

  • Vertrouw op de waarschuwingen van je anti-virusbeveiliging. Wanneer je persoonlijke antivirussoftware of de standaard beveiliging van je computer alarmeert dat er iets niet pluis is met de website, dan sluit je per direct het venster. Een website wordt niet voor niets als fraudegevoelig gemeld. Mogelijk baseert je antivirussoftware zich op de aanduidingen van andere gebruikers van de software. Een soort van shared community-systeem op beveiligingsvlak.

  • Ga na of er contact- & adresgegevens op de website te vinden zijn. Staat er compleet niets vermeld qua telefoonnummer of een kantooradres? Blader verder in het aanbod van webshops. Het is het risico lopen niet waard. Bij mogelijke problemen tijdens de betaling of bezorging van je bestelling is er niemand die je kan aanspreken.

  • Mond-aan-mond-reclame is vandaag de dag nog steeds de beste reclame. Ga na of iemand in je vriendenkring of familie soms al aankopen deed binnen de webshop. Hoe was zijn of haar ervaring? Op die manier leer je de reputatie van de onderneming kennen zonder te moeten vertrouwen op commerciële verkooppraatjes van de website zelf.

  • Hou alle documenten van tijdens je bestelling goed bij: een overzicht van je winkelmandje, de bevestiging van je bestelling, het ontvangst van betaling etc. Bij elk van deze stukken gaat het om een zwart op wit, en dus rechtsgeldig bewijs.

Kortom, winkelen via internet hoeft niet onveilig te zijn. Met bovenvermelde zes tips zou je alvast een eerste onderscheid tussen betrouwbare en minder betrouwbare webshops kunnen maken. Tip: wil je een welbepaald kledingstuk, maar vind je het op geen enkele andere webshop terug? Doe dan eerst een kleinere verrichting via de webshop vooraleer je overschakelt naar het gewenste artikel. Zo is je verlies bij een eventuele oplichting minder groot.


20 november, 2013

Reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 8 =