Taksvrij shoppen krijgt een nieuwe betekenis


Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die telkens op de luchthaven voordelig parfums of sigaretten aankoopt. Tax free shoppen, in het Nederlands taksvrij shoppen, is in feite een voordelige manier om luxeproducten aan te kopen. Telkens gaat het om dezelfde kwaliteitsproducten, met het enige verschil dat hier op geen taksen/belastingen betaald moeten worden. Het is net aan deze taksvrije producten dat Jetairfly een nieuwe betekenis geeft.

Binnen het taksvrij shoppen-principe zijn er twee varianten. De eerste optie: je betaalt geen BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) bij aankoop. Omdat de BTW een Europees geïnspireerde taks is, kun je van deze variant gebruik maken wanneer je kan aantonen dat je buiten de Europese Unie reist. Een andere optie is het achteraf terugvorderen van de betaalde belasting. De taksvrije winkels gebruiken daarvoor het Global Refund-systeem. Bij aankoop ontvang je een cheque die afgestempeld wordt door de plaatselijke douane. Met die afgestempelde cheque kan je vervolgens de betaalde taks terugvorderen in een Refund Office. Omdat taksvrij winkelen de ogen van veel sjacheraars zou doen openen, kun je tijdens het taksvrij winkelen niet vrij koffers volladen. Daarom werden er een aantal maxima vastgesteld voor taksvrije producten. Voor tabakswaren geldt een maximum van 200 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren of 250 gram rooktabak. Opgelet: het gaat hier niet om een cumul van de vier verschillende types. Het is het één of het ander. Qua alcoholische dranken geldt een maximum van 4 liter niet-mousserende wijn én 16 liter bier én 1 liter gedistilleerde en alcoholhoudende dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22 volumeprocent. Voor niet-alcoholische of –tabakhoudende producten geldt geen maximumgewicht, maar een maximumwaarde. Deze is vastgelegd op 430 euro per persoon voor lucht- en zeereizigers.

Naast klassieke taksvrije winkels, bieden veel luchtvaartmaatschappijen ook een tax free aanbod aan boord aan. Op die manier hopen ze een graantje mee te pikken van de vakantiemood en voordelige manier van winkelen wereldwijd. Luchtvaartmaatschappij Jetairfly kondigde aan om midden november het taksvrij winkelen naar de computer te halen. Op die manier kunnen reizigers kiezen uit een tienvoudig aanbod van het momenteel gelde assortiment. Het principe is heel eenvoudig: de passagiers plaatst voor zijn vertrek de order per internet en kan vervolgens tijdens de vlucht de bestelde artikels op zijn stoel aantreffen. In feite gaat het om een win win-situatie voor beide partijen. Passagiers die normaal niet kunnen gebruik maken van het taxfree shoppen omdat hun vlucht te vroeg of te laat landt kunnen toch nog taksvrij winkelen. Anderzijds betekent het ook voor Jetairfly een besparing op brandstofkosten, het gewicht van de taksvrije goederen die mee aan boord worden genomen wordt immers beperkt. Concreet beschikt Jetairfly over een huidig assortiment van 65 taksvrije producten aan boord. Met de komst van zijn online broertje zou dat aanbod uitgebreid worden tot 750 producten, of een vertienvoudiging van de actuele keuze.


19 november, 2013

Reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 + 9 =