Online shoppen niet enkel voor jongeren meer


Niet enkel jonge mensen, maar ook steeds meer veertigers bestellen tegenwoordig kledij, schoenen of luxeproducten via het internet. Zo blijkt althans uit de jaarlijkse studie van Comeos, de Belgische federatie van de handel en de diensten. De leeftijdsverschillen die steeds bestonden bij online winkelen, lijken dus weg te vallen.

Het aantal consumenten dat al ooit een aankoop deed via internet steeg ten opzichte van 2012 met 7%. Bovendien steeg ook het aantal consumenten dat maandelijks aankopen doet via het net tot 16%. Deze groei is vooral te danken aan de opmars van de veertigers. In 2011 kochten 45 procent 44- tot 59-jarigen online. Anno 2013 is dat aantal gestegen tot 56%. “De leeftijdsverschillen vallen weg, en we hebben definitief de stap gezet naar de ‘late majority”, aldus Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. De stijging qua online aankopen is vooral een positieve zaak voor de verschillende winkeliers die de voorbije jaren hun diensten op het internet lanceerden.

Momenteel zijn online aankopen goed voor 3% van de omzet in België. Andere landen zoals Groot-Britannië halen ongeveer 10% van hun omzet uit online aankopen. “Het is moeilijk om te weten of Belgen kopen via binnenlandse of buitenlandse websites”, legt Michel uit. Vooral de klassieke webshops met kledij en schoenen blijken het goed te doen. Bijna de helft van de overvraagden gaf in het onderzoek aan online al schoenen of kledij gekocht te hebben. Volgens Comeos is dit een logisch gevolg van enkele puur online spelers binnen deze sector. Daardoor worden andere niet-online spelers verplicht om mee te stappen in het online avontuur. Ook was er in 2013 een serieuze boom voor de online farmaceutische sector. Het onderzoek van Comeos peilde daarnaast ook naar het bestedingsbudget van de doorsnee Belgische consument. Per maand geven consumenten ongeveer 170 euro online uit, een stijging van 11% ten op zichte van het bestedingsbudget in 2011. Twee factoren zouden in deze stijging meegespeeld hebben. Ten eerste het ontdekkingsaspect van online winkelen. Consumenten waren bij de start van online winkelen vrij terughoudend op vlak van grote sommen online besteden uit angst voor niet geleverde bestellingen. Anderzijds zou ook de uitbreiding van het assortiment online shops meegespeeld hebben in de besteding. Steeds meer mensen boeken en betalen hun vakantie of hotelovernachting via het internet. Comeos werkte voor het onderzoek voor de derde keer op rij onder de naam E-Commerce-studie . Ruim 1.062 ondervraagden namen deel aan het onderzoek.


19 november, 2013

Reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 5 =